köpeklerin gelişim evreleri

Yavru Köpekler Nasıl Büyütülmeli ve Yetiştirilmeli?

Köpek sahiplenmek, tek başına beslenmesine önem vermek ya da bakımını üstlenmek demek değildir. Köpek nasıl büyütülmeli, yetiştirilmeli konusunda bilgi sahibi olmak ve buna göre hareket etmek gerekir.

Köpekler ırk fark etmeksizin, yavruluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemi olarak sınıflandırılır. Her dönemin kendine has bir büyütme ve bakım yöntemi vardır.

Yavruluk dönemindeki bir köpek ile yetişkin bir köpek aynı şekilde yetiştirilemez. Bu nedenle doğumdan itibaren büyütme ve yetiştirme konularını ele almak gerekir.

Yavru Köpek Nasıl Büyütülmeli?

Yavru Köpek yetiştirmek, temelden olduğu için daha avantajlıdır, acemisi iseniz acemi olduğunuz için dezavantajlı bir konudur. Ama sıkılmayın, size yavru köpek yetiştirme konusunda yardımcı olacağız.

Ailenize yeni bir arkadaş mı aldınız? O halde bakımından eğitimine kadar her şeyi ile ilgilenmeye hazır olun.

Yavru köpek tuvalet eğitiminden, ileri itaat eğitimine kadar her şeyi ile sırasıyla ilgilenerek büyütün. İşte uymanız gereken sıralama…

1) Yavru Köpeğinizi Sosyalleştirin

Yavru köpekler eve geldiği ilk zamanlarda insanlara karşı soğuk davranırlar. Ortamın yeni bir yer olması, insanların yeni insanlar olması onların biraz soğuk davranmalarına neden olur.

Bazı cins köpekler ısırma eğilimli olabilirler. Bunları öncelikle insanlarla tanıştırmanız gerekir. Pitbull, Dogo Arjantin, Rottweiler ve Doberman cinsi köpekler, ısırma meyilli köpeklerdir. Bunların insanlara alışabilmesi için yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirme eğitiminin verilmesi gerekir.

eğitim konusunda kendinize güveniyorsanız eğitim vermenizde bir sakınca yoktur. Ama köpeklerden ve köpek eğitiminden anlamıyorsanız kesinlikle bir köpek eğitim uzmanı ile görüşerek destek almanız gerekir.

2) Yavru Köpeğinize Temel İtaat Eğitimi Verin

Köpeğinizi sosyalleştirdikten sonra ya da bununla birlikte temel itaat eğitimi ile perçinlemeniz gerekir. Apartman dairesinde köpek beslemek istiyorsanız bunu yapmak zorundasınız.

Küçük ırk köpek ya da büyük ırk köpek fark etmeksizin her köpeğe temel itaat eğitimi verilmelidir. Bu şekilde yapıldığında köpeğin aile hayatına ve apartman hayatına daha uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca köpeğinizin size sadık kalabilmesi de temel itaat eğitimi ile mümkün olabilir.

3) Yavru Köpeğinize Kurallarınızı Öğretin

Elbette sevimli patililer ilerleyen dönemlerde en iyi dostlarınız olacak ama “kuralsız” davranırsanız ilerleyen dönemlerde sevimli dostunuz sizden uzaklaşabilir ya da baş etmeniz çok zor olabilir.

Öncelikle Evde köpek beslemek için patili dostunuza özel bir alan belirlemeniz gerekir ve bu alanı çıkmasına izin verilmemelidir.

Köpeğinizin yatak odanızda uyumasına izin vermeyin, sofrada yemek yemesine izin vermeyin. Yani kırmızı çizginizin olması her zaman için iyi olacaktır.

Otorirer bir köpek sahibi, dostu ile daha iyi iletişim kurabilir, gerektiğinde “dur” diyebilir ve bu da köpeğin sahibine hem daha sadık kalmasını hem de sözünden çıkmamasını sağlar.

4) Yavru Köpeğinize Nasıl Davranmanız Gerektiğini Bilin

Evinize yeni bir dost aldıysanız, diğer bireylerden ayrı davranmamanız gerekir. Köpekler, insanlar gibi algılayamazlar, hemen öğrenemezler ve sizinle olan diyalogunu her zaman daha iyi tutmak için sınırlarınızı aşabilirler ve bu da bazen sizi sinirlendirebilir. Ama durun!

Köpek sahiplendiyseniz ona karşı sevginizi göstermeniz, eğitiminde sabırlı olmanız, yerine alışması için elinizden geleni yapmanız gerekir. Kısaca köpeğinize nasıl davranmanız gerektiğini bilmelisiniz. Aksi halde sınırları korumanız mümkün olmaz.

5) Yavru Köpeğinizi Ev Hayatına Alıştırın

Ev hayatı, insanlar için alışıldık  bir durum olsa da yavru köpekler için öyle olmaz. Ortalığı karıştırmak isteyebilirler, gelen misafirlere karşı agresif davranabilirler ya da istemediğiniz hareketlerde bulunabilirler.

Bunların önüne geçmek için öncelikle köpeğinizi ev hayatına alıştırmanız gerekir. Kurallarınızı öğretmeniz, insanlara nasıl davranılması gerektiğini, yemeğini nerede yemesi gerektiğini öğretmeniz gerekir.

Kısaca yavru köpekler, küçük çocuklar gibidir. Siz onu neye alıştırırsanız size ve ev sakinlerine karşı tavırları da ona göre şekillenecektir.

6) Yavru Köpeğinize Uygun Yaşam Alanı Oluşturun

Köpeklerin de rahat bir yaşama hakkı vardır. Onları evinize getirdiğinizden itibaren hanenizin bir bireyi olduklarının bilinci ile hareket ederek davranın.

Kendi çocuklarınız için nasıl rahat yerler seçiyorsanız, köpeğiniz için de uygun yaşam alanları oluşturmanız gerekir. İhtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilmelerini, mama saatinde mamasını kolaylıkla bulmalarını sağlamalısınız. Köpek yatağı ile rahat bir ortamda uyumasını sağlamanız da önemlidir.

7) Yavru Köpeğinize Komut Eğitimi Verin

Yavru köpeklerin küçük çocuklar gibi olduklarını söyledik. Dolayısıyla onlara davranma şekliniz önemlidir. Eğer komut eğitimi vermezseniz, yaramaz çocuklar gibi sözünüzden çıkarlar ve ileride bu da başınıza bir takım sıkıntılar açabilir.

"Otur, kalk, gel, dur, dikkat" komutlarını öğretmeniz hem ev içerisinde hem de dışarıda köpeğinizi kontrol altına almanızı kolaylaştıracaktır.

Köpek eğitimi konusunda uzman birinden destek alarak komut eğitimi verdirmeniz daha kısa sürede eğitimini tamamlamasını sağlayacaktır.

8) Yavru Köpeğinizi Hayvanlarla Kaynaştırın

Köpeğinizi sadece insanlara alıştırmanız yeterli değildir. Evinizde ya da çevrenizde başka evcil hayvanlar varsa onları da korumak adına hayvanlarla kaynaştırmanız gerekir.

“Kedi ile köpek arkadaş olamaz” demeyin, onları sosyalleştirip diğer hayvanlarla kaynaştırırsanız, kedi ile de arkadaş olabilirler, bir kuş ya da ördek ile de arkadaş olabilirler. Çoban köpekleri mesela sürülerine zarar vermezler, aksine korurlar.

Yani köpeklerin doğasında kendi ırkından olmayan başka bir varlığa saldırmak yoktur varsa, bu sahibinin eğitim vermemesinden ve hayvanlarla kaynaştırmamasından kaynaklanır.

9) Yavru Köpeğinizin Hareketlerini Kontrol Altında Tutun

Özellikle bazı ırk köpekler, daha fazla saldırgan davranabilirler. kangal, Leonberger, Newfoundland gibi büyük ırk köpekler, diğerlerine göre daha saldırgan davranabilirler. Bu yüzden hareketlerini kontrol altına almanız gerekir.

Köpekler yavruluk döneminde iken onları sosyalleştirmeniz, itaat eğitimi vermeniz büyüdüklerinde saldırgan hareketlerini kontrol altına almanızı daha da kolaylaştıracaktır. Bunun için de uzman bir köpek eğiticisi ile görüşmeniz daha doğru olacaktır.

10) Yavru Köpeğinizin Güvenini Kazanın

Sizin köpeğinize güvenmeniz kadar onun da size güvenmesi önemlidir. Onların size güvenmelerini sağlamak için de gerekeni yapmanız gerekir.

Mesela uzun süre yalnız bırakmamanız, bakımını doğru şekilde yapmanız, beslenmesine özen göstermeniz, veteriner kontrolüne düzenli olarak götürmeniz gibi davranışlar, köpeğinizin size güvenmesini sağlayacaktır ve bu da iletişim bağınızın daha kuvvetli olmasını etkiler.

yavruluktan yetişkinliğe köpekler

Köpekler Nasıl Beslenilmelidir?

Köpeklere eğitim vermek kadar onların beslenmeleri ile ilgilenmek de önemli bir konudur.

Köpeğinizi nasıl beslemeniz gerektiği hakkında fikriniz yoksa mutlaka bir köpek sahibinden ya da veteriner uzmandan bilgi almanızı öneririz.

Mama seçimi, mama kabı seçimi, öğünlerin belirlenmesi gibi tüm konularda bilgi sahibi olmuş birinin köpek besleme konusunda daha doğru hareket edeceği kesindir.

Köpek Maması Nasıl Seçilmelidir?

Köpek sahibinin temel sorumlulukları arasında yer alan beslenme konusunda, köpek maması seçimi önemli bir yere sahiptir.

Köpek maması seçerken, patili dostunuzun damak tadına hitap eden, beslenmesine ve sağlığına olumlu etki eden bir mama olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Köpek mamaları, ırklara ya da köpeklerin özel durumlarına göre üretilir. Köpeğiniz kısır ise kısır köpek maması vermeniz, hamile ise hamile köpeklere özel mama vermeniz önemlidir.

Mama seçerken, kaliteli olmasına da dikkat etmek gerekir. Açıktan satılan köpek mamaları, üretimde dikkatli davranılmadığı için ve ambalajda muhafaza edilmediği için sevimli dostunuzun sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bilinen bir marka ve ambalaj ile muhafaza edilen mamaları tercih etmelisiniz.

Köpek Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Beslenme kadar bakım da önemli bir yere sahiptir. Köpek bakımı, sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Mesela çok tüylü köpeklerde tüy bakımı son derece önemlidir. Köpek tıraşı yaptırmak, tüy bakımına özen göstermek, banyo yaptırmak gibi işlemler, köpeğin sağlığını korumaya yardımcı olur.

Köpek bakımında ağız ve diş sağlığı da önemli bir yere sahiptir. Eğer düzenli olarak köpeğinizin ağız ve diş bakımını yapmazsanız bu da patili dostunuzun daha erken sürede hastalanmasına ve ömrünün kısalmasına neden olabilir.

Köpek bakımında banyo konusu da önemli bir yere sahiptir. Özellikle yaz dönemlerinde köpeğinizi daha sık yıkamanız, hem rahatlamasını hem de tüy ve deri hastalıklarına karşı korunmasını daha etkin kılacaktır.

Sonuç olarak; köpek yetiştirme ya da sahiplenme, sanıldığı kadar basit bir iş değildir. Eğer bu konuda kendinize güveniniz tam değilse, onlara da zarar vermemek adına beslemek yerine hayvan dernekleri ile iletişim halinde kalarak onlara destek olmanız daha doğru olacaktır.

Puanla!
[Toplam: 3 Ortalama: 4.3]