Yavru Köpekler Nasıl Beslenmelidir?
Köpek sahibi olduktan sonra köpekle beraber pek çok sorumluluk hayatımıza girmektedir. Köpeğin beslenme durumu da bu sorumluluklardan birisidir. Söz konusu yavru köpeğin beslenmesi ise daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yavru köpeğin vücut sistemleri tam gelişmediği için ayrıca özen gerektirir. Zaten ilk altı yada yedi hafta boyunca anne sütü alacak olan köpeğin devamında da sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekir. Ancak köpeğin sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesi için anne sütünü tam olarak alması gerekir.
Yavru köpeklerde beslenme
Köpekler diğer pek çok hayvan türüne ve bizlere göre daha gelişmiş bir sindirim sistemine sahiptir. Ancak yavru köpekler için bu tam anlamıyla geçerli değildir. Köpeğin sindirim sisteminin tam anlamıyla gelişmesi için biraz zamana ihtiyacı olacaktır.
Her köpeğin, her ırkın kendine özgü beslenme şekli olmalıdır. Bundan dolayı köpeğin ırkı, yaşı, anne sütünü ne kadar aldığı çok önemlidir. Bu noktada uzman bir veterinerden destek almanız gerekir. Süreci profesyonel olarak yönetmeniz köpeğin gelecekte çok daha sağlıklı olmasına neden olacaktır.
Yavru köpek beslenmesinde ilk 6 hafta
İlk altı hafta köpek sağlığı için çok önemlidir. Çünkü köpeğin sindirim sitemi bu dönemde gelişim göstermektedir. Aynı şekilde diğer organları da bu dönemde büyük oranda gelişim gösterir. Eğer annesi varsa köpeğimiz ilk 6-7 haftalık süreç boyunca annesi süt verecek ve bu sürecin sonunda sütü kesilecektir. Ancak bazı köpekler şansız olarak anne sütünden mahrum kalabiliyor. Onların ise özel biberonlar yardımı ile ılık süt takviyesi yapmak gerekir. Biberon 45 derecelik bir açıda olmalıdır. Süt basınçlı bir şekilde köpeğin ağzına girmemelidir. İlk 6 hafta bitince süt yerine artık katı mamalar verilebilir.
Yavru köpek beslenmesinde ilk 2 – 3 Ay
İlk 6 – 7 hafta sonunda köpeğimiz artık biraz daha iri olmaya başladı. Artık sütü bırakıp yerine katı mama tüketebilecek. Normalde süt köpekler için zararlı bir besindir. Ama bu durum 2-3 aylıktan sonra geçerli bir durumdur. Sizde bu yüzden 6-7 haftalık süreç sonunda süt yerine kuru mama vermelisiniz. Bunun nedeni ise sütün köpeğe fazla gelmesinden dolayı ishal yapması ve sindirim sistemine zarar vermesidir.
Bu dönemde 2-3 aylık köpekler için satılan özel köpek mamaları tercih edilmesi önerilir. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için veteriner hekiminizden ayrıntılı olarak bilgi alabilirsiniz.
Yavru köpek beslenmesinde ilk 4 – 6 Ay
Köpeğimiz 4-6 aylık seviyeye geldiğinde artık süt’ü tamamen hayatından çıkartmış olması gerekir. Bu süreçten sonra sadece yavru köpekler için üretilen özel köpek mamalarına başlamalıdır. Bu dönemden itibaren et yiyebilir ve kemik kemirebilir. Bu besinler köpeklerimizin ana besin kaynağıdır.
6 aylık sürecin ardından artık olgunlaşmış bir köpeğiniz olacaktır. Yetişkin olmasına çok az kaldı, 9 aylık olduğunda yetişkinliğe erişmiş olacak. Bundan sonra köpeğin beslenmesi güçlü sindirim sistemi sayesinde daha kolay olacaktır.
Bir yanıt bırakın