Aşırı kilolu köpeklerin sayısı arttı! Köpeğin ideal kilosu nasıl korunur?

Köpekte aniden kilo kaybı yaşanıyorsa ne yapmalısınız
Köpekte aniden kilo kaybı yaşanıyorsa ne yapmalısınız

Aşırı kilolu köpeklerin sayısı arttı! Köpeğin ideal kilosu nasıl korunur?

Köpekler için sağlıklı beslenme çok önemlidir. Yaşam kalitesini doğrudan etkiler ve obezite ile beraber pek çok sağlık sorununa engel olur. Köpeğin fit, formda ve sağlıklı kalması köpeğin doğru bir şekilde beslenmesine bağlıdır.

Köpeğin yanlış beslenme biçimi yüzünden ani kilo alması ve kilo vermesi mümkündür. Köpeğin  böyle bir durumda olmasını kimse istemez ve tüm köpek sahipleri köpeklerinin her zaman ideal kilosunda olmasını arzular. Bunun için her zaman köpeğe doğru beslenme yöntemi sunmalısınız.

Köpekler mama için yalvara bilir buna karşı koymak zor olabilir ancak bu tamamen onun sağlığı için. Ayrıca ödül mamaları köpekleri teşvik etmek için kullanılan bir ürün bu uzun vadede köpeğe kilo aldırır. Dikkatli kullanmakta fayda var. Köpeğin ailenizle sağlıklı yaşaması için mutlaka tüm aile üyelerinin aynı disiplinle yaklaşması gerekir.

Köpeğiniz için sağlıklı kilo nedir
Köpeğiniz için sağlıklı kilo nedir

Köpeğiniz için sağlıklı kilo nedir?

Köpeğinizin en sağlıklı kilosunu bulmanın en iyi yolu veteriner hekiminizi ziyaret etmektir. Köpeğiniz için en uygun kiloyu, ırkına, cinsiyetine, yaşına ve diğer bazı faktörlere göre size söyleyecektir. Genellikle sağlıklı kilo, köpeğinizin obez olmadan önceki kilosu olarak tanımlanır. Ancak köpeğinizin özellikle uzun süredir veya yavruluk döneminden beri aşırı kilolu olması durumunda bunu belirlemek zor olabilir.

Bazı özel faktörler köpeğinizin kilo almaya yatkın olmasına neden olabilir ve bu yüzden sağlıklı kiloyu korumak daha da önemli hale gelir. Beagle, Pug, Labrador Retriever, Cocker Spaniel, Scottish Terrier ve Saint Bernard gibi bazı ırklar, diğer ırklara göre kilo almaya daha yatkındır. Ayrıca dişi köpekler ve kısırlaştırılmış köpekler de kilo almaya daha yatkındır; kısırlaştırılmış erkek ve dişi köpeklerde obezite görülme sıklığı, kısırlaştırılmamış köpeklerin iki katına çıkabilir.

Köpeğinizi kilosunu koruyacak şekilde besleme
Köpeğinizi kilosunu koruyacak şekilde besleme

Köpeğinizi kilosunu koruyacak şekilde besleme

Köpek eğer yakın zamanda bir kilo değişimi yaşamadıysa ideal kilosunda ise kiloyu korumak için egzersizlere ve aynı şekilde beslenme sürecine devam edilmelidir. Eğer kilo kaybı yaşadıysa bu durumda  besin değerleri yüksek olan köpek mamaları tercih edilebilir. Ancak kilo kaybına rağmen egzersizlere ara vermeden devam edin. Egzersizler köpeğin psikolojisini olumlu yönde etkiler. Eğer köpek kilo almaya başladıysa bu durumda da aynı şekilde besin protein ve lif ağırlıklı besinler tüketmeli ve yağ oranı daha az ürünlere yönlendirilmelidir.

Köpek için en uygun mama porsiyonunu ayarlamak için mutlaka uzman bir köpek veterinerinden destek almanızı öneriyoruz. Köpek için beslenme insanlarda da olduğu gibi hayati öneme sahiptir. Veteriner hekim konu hakkında daha değerli bilgiler sunacaktır. Köpeğiniz için en uygun olan beslenme türünü için değerli tavsiyeler verecektir.

Köpeğin mamaları enerji değeri, kalori miktarı hesaba katılarak seçilmelidir. Köpeğin ideal kilosunun korunması için kas kütlesini destekleyecek kadar proteinde içermelidir.

Köpeğinizin beslenmesinde iyi bir disipline bağlı kalma
Köpeğinizin beslenmesinde iyi bir disipline bağlı kalma

Köpeğinizin beslenmesinde iyi bir disipline bağlı kalma

Köpeklerin sağlıklı bir şekilde ideal kilolarını devam ettirmesi için onlara düzenli beslenme programı yapın ve uygulayın. Bu konuda asla disiplinsiz davranmayın. Kendi yemeğinizin artıklarını ona vermeyin. Ayrıca köpekler yemek için yalvarabilir böyle durumlarda asla onlara kanmayın. Ödül maması olarak ise günlük kullandığı mamalarının tanelerini verin.

Ayrıca ideal kilosunda olması her zaman sağlıklı olacağının anlamına gelmediğini bilin. Arada bir köpeğinizi veteriner hekimine kontrol ettirin. Doğru beslenme sürecini yönetmek için egzersizlerinde önemli olduğunu bilin.

Daha önce ele aldığımız  köpek beslenmeleri isimli blog yazısını okumanızı öneriyoruz

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*