Köpeğim Agresifleşmeye Başladı
Biz köpek sahiplerinin en iyi arkadaşı olan köpekler tüm insanlık tarihi boyunca her zaman insanların yardımcısı olarak aktif rol almış. Bazen bekçilik yapmış, bazen sahiplerinin hayvanlarını korumuş bazen ise direk olarak sahibi korumuş. Köpekler gerçekten mükemmel hayvanlardır ancak bazı onlarda tüm insanlar gibi bazı problemler yaşamaktadırlar. Köpeklerde sık rastlanan sorunlardan biri agresif olmalarıdır. Köpeğine agresif olma sorunu yaşayan insanlar internette “Köpeğim birden agresifleşti ne yapmam gerek?” gibi sorularla sorunlarına çözüm aramaktadırlar. Bu yazımızda köpeklerde olan agresiflik sorunundan bahsedeceğiz.
Köpeğim Agresifleşmeye Başladı, Nedeni Ne olabilir?
Köpek sahibi olarak böyle bir durumda önceliğiniz köpeği gözlemlemek olacaktır. Agresiflik durumu eğer kısa sürüyorsa, devam etmiyorsa bu geçici bir sorundur. Ancak devam eden ve kesilmeyen bir agresiflik varsa bu nokta da dikkat etmek gerekir. Köpeklerde neden sonuç algısı gelişmediği için bedenlerinde bir bölge ağrıyorsa bunun yüzünden yanında ki insanlara agresif tavırlar sergileyebilir. Geçmeyen agresiflik sonucunda ilk olarak veterinere gitmeniz doğru olacaktır. Eğer fiziksel bir sorun varsa veteriner doğru tedavi biçimi ile sağlığını geri kazandırmak için gerekli işlemleri yapacaktır.
Köpekler Bazı Dönemlerde Agresif olabilir
Agresif olma sorunu köpeklerin dönem dönem yaşadığı bir sorundur. Bu durumun yaş, ırk, cinsiyet gibi özelliklere de pek ilgili yoktur.
Biz köpek sahiplerini köpeğimizin birden hal ve hareketlerinin değişimi oldukça tedirgin eder. Çocuğumuz gibi sevdiğimiz köpeğimizin birden agresif tavırlar sergilemesi huzurumuzu kaçırır ve köpeğimize olan güvenimize zarar verebilir. Bu noktada öncelikle neden agresif olduğunu bulmamız sonrasında ise çözümü üretmemiz gerekir.
Köpeğiniz agresifleşirse ne yapmalı?
Bu ve bunun gibi ani karakter değişikliklerinde ilk olarak veterineriniz’e danışmalısınız. Eğer ki köpek bir hastalık geçiriyorsa muhtemelen agresifleşerek tepki veriyor olabilir. Veterineriniz konu ile alakalı en doğru müdahaleyi yapacaktır. Ve köpeğin içerisinde bulunduğu agresiflik durumu tedavi ile azalacaktır.
Bu konuda örnek verecek olursak köpeklerde psikolojik sorunlar, epilepsi, hormon hastalıklar da agresif olmalarına neden olabilir. Diğer bir yandan ise köpeklerde gerçekleşen agresiflik durumlarının %20’si fiziksel sorunlardan olduğu biliniyor. Köpeklerde neden sonuç algısı çok güçlü olmadığı için fiziksel sorunlarda yanında ki insanlara saldırması mümkün olabiliyor.
Veterineriniz, köpeğinizin sağlık sorunlarını çözünce büyük ihtimalle her şey eskisi gibi olacaktır. Ancak siz yine gözlemlemeyi ihmal etmeyin ve köpeğin sağlıklı olması için çaba sarf edin.
Köpeklerde Agresifleşme; Sürü ve Liderlik Psikolojisi
Köpeklerin atasının kurtlar olduğunu bilmelisiniz. Bundan dolayı köpeklerde de liderlik ve sürü psikolojisi aktif olarak vardır. Ancak kurtlara ve vahşi köpeklere göre daha hafif seviyelerdedir. Ama bazı köpeklerde liderlik merakı olduğu bilinmektedir. Özellikle sahibinin kurduğu sistemi beğenmiyorsa bunun sonucunda liderlik için baş kaldırmaya başlayabilir. Bu noktada uzman bir köpek eğitimi tesisinden destek alarak köpeğinizin sağladığınız otoriteye uygun hale getirilmesi gerekir. Temel itaat eğitimi ve ileri itaat eğitimi de bu sorunun birebir çözümü olabilir. Konu hakkında ayrıntılı olarak bilgi almak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Köpeklerde Agresifleşme; Sadece Alanını Korumak İstiyor Olabilir
Bir önceki paragrafta köpekler sürü hayvanlarıdır demiştik. Ancak onlarla alakalı farklı bir bilgi olarak da onların bölgeci hayvanlar olduğunu da belirtmemiz gerekir. Köpekler kendi bölgelerini korumak için yabancı köpeklere, yabancı insanlara karşı agresif tavırlar sergileyebilir. Böyle bir durumda misafirlerinizin zararsız olduğunu anladığında agresiflik ortadan kalkacaktır. Sadece misafirlerinizle tanışması gerekir.
Daha önce yayınlamış olduğumuz İstanbul köpek eğitimi isimli blog yazısını okumanızı öneriyoruz ayrıca köpek eğitimi konusunda bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
Bir yanıt bırakın